AltTitle
Σωματική άσκηση

Σωματική άσκηση

PILATES

Ο ελληνικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε το 1880 στο Duesseldorf. Σε πείσμα της αδύναμης φυσικής του κατάστασης σαν παιδί, άρχισε να ασχολείται υπερβολικά με το σώμα του από 14 ετών. Τον ενδιέφεραν η γυμναστική και τα σπορ αλλά κυρίως η πάλη και στην οποία διακρίθηκε. Όταν ξέσπασε ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος ο Pilates βρισκόταν στην Αγγλία δουλεύοντας σε τσίρκο. Οι Άγγλοι μετέφεραν και περιόρισαν τον ίδιο και το θίασο του  σε στρατόπεδο στο Lancaster μαζί με 8.000 κρατούμενους. Στο στρατόπεδο κατάφερε να εξελίξει και να ξεκαθαρίσει το σύστημα του αλλά και να το διδάξει στους συγκρατούμενους του. Όταν ξέσπασε η μεγάλη γρίπη το 1918, κανένας από τους συγκρατούμενους του δεν πέθανε κ ο ίδιος το απέδωσε με υπερηφάνεια στη διδασκαλία του συστήματος που βοήθα στη διατήρηση της καλής υγείας.

Γυρίζοντας στη Γερμανία εργάστηκε ως εκγυμναστής  στην Αστυνομία του Αμβούργου. Η δουλειά του άρχισε σταδιακά να γίνεται γνωστή και τον έφερε σε επαφή με ανθρώπους που ασχολούνται με τη κίνηση αλλά και το Σύγχρονο χορό όπως ο Rudolf Laban ο οποίος δανείστηκε και ενσωμάτωσε στοιχεία στη δική του έρευνα καθώς και άλλα σημαντικά πρόσωπα στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα του χορού.

Ο στόχος της τεχνικής αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου σώματος , ώστε να γίνει ένα ιδιαίτερα ευέλικτο υψηλά αποδοτικό και άμεσα ανταποκρινόμενο εργαλείο του ανθρώπινου πνεύματος. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο σύστημα Pilates είναι αυστηρά   επιστημονικές και σε απόλυτη συμφωνία με τις υπαγορεύσεις της Ανατομίας , της Φυσιολογίας και της Ψυχολογίας. Οι βασικές θεωρητικές αρχές βασίζονται στο Κλασσικό Ελληνικό Ιδεώδες της ισορροπίας μεταξύ υγιούς νου και σώματος.

Ο Pilates  πίστευε στη φυσική λειτουργικότητα των ασκήσεων, στην οργανικότητα της κίνησης , για αυτό και οι βασικές ασκήσεις του συστήματος ακολουθούν τις φυσικές ενστικτώδεις κινήσεις του ζωικού κόσμου: το τέντωμα (stretching) , την ένταση(tension), το λύγισμα(flexing), και την κάμψη(bending). Οι κινήσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να χρησιμοποιούν κάθε μύ και τένοντα, να σταθεροποιούν και να ενδυναμώνουν το κέντρο (core strengthening) ώστε τα άκρα να κινούνται με απόλυτη ελευθερία, να διευκολύνουν την πλαστικότητα της σπονδυλικής στήλης ,να διευκολύνουν τη ροή του αίματος και της λέμφου καθώς και να απελευθερώνουν την αναπνοή. Το μεγαλείο λοιπόν της ευφυΐας  του Pilates είναι στο ότι κατάφερε να δουλέψει με λειτουργικό τρόπο όλο το σώμα ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας απλές κινήσεις αλλά συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες ελέγχονται και κατευθύνονται από το νού.

 

STRETCHING & MOBILITY

Το να διατηρούμε το σώμα και το μυαλό μας υγιές είναι απαραίτητο. Η επιτυχία αυτού προέρχεται από το σύνολο επαναλαμβανόμενων και επίμονων  προσπαθειών . Ένα δυνατό και επίπονο σώμα χρειάζεται και την κατάλληλη αποθεραπεία. Φυσικά η ευελιξία του σώματος δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες του χώρου."Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση. Θα πρέπει να είναι καθημερινές", λέει ο Ντέιβιντ Νόλαν, φυσιοθεραπευτής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Η βελτιωμένη ευελιξία μπορεί να βοηθήσει στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων καθώς προλαμβάνει την μείωση της κινητικότητας που μπορεί να προέλθει συν τω χρόνω. Βελτιώνεται η απόδοση σε φυσικές δραστηριότητες καθώς σταδιακά αυξάνεται και το εύρος της κίνησης. Αποφέρει σωστή στάση σώματος και κατανόηση όλων των μελών του.  Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που δημιουργείται βοηθά στη επούλωση και πρόληψη μυϊκών πόνων καθώς και στη καλύτερη καρδιακή λειτουργία.

Η εστίαση και η συγκέντρωση  στην αναπνοή  κατά τη διαδικασία αυτή «εκπαιδεύει» τους πνεύμονες στο άνοιγμα της χωρητικότητες τους και στο να λάβουν οι μύες το οξυγόνο που χρειάζονται για το μεγαλύτερο εύρος της κίνησης. Η εστιαζόμενη αναπνοή κατά τη μυϊκή διάταση καταπολεμά το άγχος και το συναισθηματικό στρες  που προκαλούν μυϊκές συσπάσεις ιδιαίτερα στο κορμό και στη πλάτη. Η συγκέντρωση  μπορεί να αποφέρει ένα διανοητικό διάλλειμα που έχει ως αποτέλεσμα την αποφόρτιση της καθημερινότητας του μυαλού επομένως και την καταπολέμηση πονοκεφάλων.

FUNCTIONAL TRAINING

Είναι η μέθοδος εκγύμνασης ολου του σώματος  που βασίζεται στη μίμηση  των καθημερινών κινήσεων που κάνουν οι ασκούμενοι-ασθενείς στο σπίτι ή στην εργασία τους, με στόχο να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σύντομα και ομαλά στη καθημερινότητά τους μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Ένα πρόγραμμα λειτουργικής γυμναστικής  στοχεύει από την βελτίωση της αθλητικής δραστηριότητας ενός υγιούς αθλητή μέχρι και την αποκατάσταση κινητικών δυσκολιών μετά από έναν σοβαρά τραυματισμό ή ακόμα και ένα εγκεφαλικό.

Η ισορροπία στην ανάπτυξη των μυών εξαρτάται από τον τύπο της άσκησης που ακολουθούμε. Η λειτουργική άσκηση έχει ολιστική προσέγγιση, όπως η μέθοδος Pilates και η Yoga, δηλαδή αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο με επίκεντρο όμως και βασικό πρωταγωνιστή τον κορμό και γενικά το κέντρο του σώματος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1. Καλύτερη εξειδίκευση των προσαρμογών. Τα οφέλη της άσκησης μεταφέρονται στην καθημερινή κίνηση

2. Μεγαλύτερη ενεργοποίηση του μεταβολισμού και απώλεια βάρους

3. Μικρότερη επιβάρυνση των αρθρώσεων και καλύτερη αποκατάσταση από τραυματισμούς

4. Καλύτερη δραστηριοποίηση των μυών του κορμού

5. Πιο ισορροπημένη ανάπτυξη των μυών

6. Βελτίωση διάφορων παραμέτρων της φυσικής κατάστασης με οικονομία χρόνου

7. Βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής και της ισορροπίας

Η ανάπτυξη του σώματος από μέσα προς τα έξω αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στη σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και στην εξωτερική εμφάνιση.