AltTitle
LΣΥ ΧΟΡΕΥΤΕΣ

LΣΥ ΧΟΡΕΥΤΕΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ - ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ LC, ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΡΙΑΝΟΒΑ ΤΡΑΣΤΑ

 

Είχα και έχω την τιμή να μεγαλώνω εδώ και 17 χρόνια δίπλα στον Τάσο Μπεκιάρη. Έναν άνθρωπο σταθμό και ευεργέτη για εμένα σε πολλούς τομείς της ζωής μου. Τα τελευταία 10 χρόνια καθόρισαν αυτό που είμαι τώρα. Μπαίνοντας στη διαδικασία παρακολούθησης του σεμιναρίου, πίστευα ότι θα ήταν εύκολο να προσαρμοστώ και να ακολουθήσω την πορεία του εφόσον ανήκω στην ομάδα από την πρώτη της ημέρα και έχω βιώσει κάθε της εξέλιξη μέχρι σήμερα. Λάθος εκτίμηση!

Έχει μεγάλη διαφορά να το βιώνεις ως κομμάτι της από το να είσαι η εξωτερική ματιά όλου αυτού. Έχει διαφορά να αντιλαμβάνεσαι ότι ο εαυτός σου είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος από αυτό που νομίζεις. Δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα πέντε ωρών για την ανάπτυξη τεχνικής στο χορό και στην υποκριτική. Άλλωστε αυτός δεν ήταν ποτέ ο κύριος στόχος της ομάδας και αυτό τη διαφοροποιεί. Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, αντιμετωπίζεις τις ανασφάλειες και τους φόβους σου, όταν είσαι παρών σε αυτό που νιώθεις χωρίς να το κρίνεις. Το παίρνεις μαζί σου και να πορεύεσαι μέχρι να δεις που θα σε οδηγήσει. Σίγουρα έχει να σου δώσει παραπάνω αρκεί να είσαι ανοιχτός στον καλύτερο και χειρότερο για σένα εαυτό. Θέλει χρόνο να επεξεργαστείς τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σου καθώς η πραγματική δουλειά με τον εαυτό σου γίνεται μετά από τα μαθήματα. Εκεί καταλαβαίνεις πόσο σε έχει επηρεάσει, όταν κοιτάς τους ανθρώπους γύρω σου γνωστούς και αγνώστους και βλέπεις λίγο από τον εαυτό σου στα μάτια τους.

Κάθε μέρα ήταν ίδια αλλά και διαφορετική. Δεν μπορώ να πω ότι έμαθα και τελείωσε το σεμινάριο εδώ. Ίσως τώρα να αρχίζει. Όσο είμαι «ζωντανή» με ενεργές αισθήσεις στο τώρα μου τόσο θα λειτουργεί. Ακόμα και το κείμενο αυτό δεν έχει τέλος. Έχει τόσες ζωντανές μου εικόνες μέσα. Αν το έγραφα εχθές θα ήταν διαφορετικό, αν το γράψω αύριο πάλι θα είναι διαφορετικό. Το μόνο κοινό θα είναι η αλήθεια μου και εχθές και σήμερα και αύριο.

Τάσο σε ευχαριστώ.

 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ - ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΧΟΡΟΥ / ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

 

Το LC ξεκίνησε για εμένα σαν μία πόρτα στο άγνωστο. Έχοντας μικρή χορευτική εμπειρία και αναζητώντας τον τρόπο που θέλω να προσεγγίσω το χορό, μπήκα στην ομάδα του LC. Το ταξίδι άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν η πρώτη φορά που ακολουθούσα ένα καθημερινό, εντατικό πρόγραμμα. Αρχικά η εστίαση ήταν σωματική και τεχνική. Καθώς με τον καιρό οι δυσκολίες και οι σωματικές απαιτήσεις αυξάνονταν, τόσο πιο δύσκολη γινόταν η διαδικασία, κυρίως ψυχολογικά. Είναι πολύ δύσκολο να αισθάνεσαι πως δεν είσαι αρκετός και αυτό ήταν το κύριο μου εμπόδιο. Υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκα αν πραγματικά μπορώ να συνεχίσω. Ήξερα όμως πως το ήθελα. Έβλεπα τη σωματική εξέλιξη αλλά δεν τη συνειδητοποιούσα. Σταδιακά τα μαθήματα εστίαζαν όλο και περισσότερο στις αισθήσεις , στη διάδραση, στο εδώ και στο τώρα, και εντασσόταν σε αυτά το στοιχείο του performing. Κάθε μέρα αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μου εμπόδιο, τις ανασφάλειες και τους φόβους μου. Το σεμινάριο άρχισε να επηρεάζει τη ζωή μου γενικότερα, άρχισε να επιδρά σε όλες τις πτυχές της. Και όλον αυτό τον καιρό μέσα μου, ασυνείδητα και συνειδητά, επεξεργαζόμουν τις πληροφορίες και αυτές άρχισαν να αφομοιώνονται σταδιακά. Κάποιες βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της αφομοίωσης. Η ομάδα ήταν και είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Μέσα σε αυτόν η ελευθερία ήταν τόση ώστε να μην μπορώ να την αντιληφθώ και πολλές φορές να αυτοεγκλωβίζομαι. Αρχίζοντας σιγά σιγά να παρατηρώ και να αισθάνομαι την αλήθεια μου, ακόμα και αν ήταν σκοτεινή, να γειώνομαι, μπορούσα να προχωρήσω αντικρίζοντας τις ανασφάλειες μου. Σε όλο αυτό το σωματικό και πνευματικό ταξίδι, ο δάσκαλος μου ήταν εκεί, ανοιχτός προς όλα, και αυτό ήταν που με έκανε σταδιακά να ανοίξω κι εγώ, να τσαλακωθώ και να μπορώ μέσα στη διαδικασία αυτή να εντάξω τη δική μου δημιουργικότητα, αυτό που είμαι.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΗΣ - ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΚΣΟΤ) / ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

Το LC είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και διαδρομή. Θα μπορούσα να πω ότι κάθε μέρα ήταν διαφορετική από την άλλη. Αν έπρεπε να περιγράψω αυτό που βίωσα με μια λέξη, θα επέλεγα την λέξη "μεταμόρφωση". Προφανώς στην όλη διαδικασία υπήρχαν και προσωπικά σκαμπανεβάσματα, τα οποία έμαθα να δέχομαι, ν’ απενοχοποιώ και ν’ αγαπώ. Δεν έπαψα να αισθάνομαι ούτε μια μέρα αυτή τη μεταμόρφωση, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Συνειδητοποίησα ότι όσο επιλέγω να είμαι ενεστωτικά παρών και "ανοιχτός" απέναντι στους ανθρώπους, στα εφόδια που μου προσφέρουν, και στο σύνολο αυτής της διαδικασίας, τόσο αφήνω τον εαυτό μου να εξελιχθεί στο performing, στην καθημερινότητά μου και στις συναναστροφές μου. Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα...

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ COMMERCIAL/HIP HOP / ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ HIP HOP

Το LC για μένα ήταν μια εμπειρία ζωής. Δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να βρω λόγια ώστε να περιγράψω πώς το βίωσα. Ανακάλυψα πτυχές του εαυτού μου και αφέθηκα σε μονοπάτια που ήταν πρωτόγνωρα έως τώρα για μένα. Μια τελείως προσωπική διαδικασία που, βιώνοντάς την, μου πρόσφερε πολύτιμα «εργαλεία» όχι μόνο στο χορό αλλά και στην ζωή μου γενικότερα. Νιώθω ευγνωμοσύνη και χαρά που το έζησα με όλες τις αισθήσεις μου ενεργές και παρούσες στην κάθε στιγμή. Το ταξίδι αυτό με συνοδοιπόρους απίστευτους ανθρώπους και φυσικά καθοδηγητή τον Τάσο Μπεκιάρη έπαιξε καθοριστικό ρόλο για μένα, όπου η εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα ήταν αναπόφευκτη. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δημιουργό του LC που, ως δάσκαλος αλλά κυρίως ως άνθρωπος, μου έδωσε αυτή την ευκαιρία.

 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ CHICHESTER CONSERVATOIRE ΩΣ MUSICAL THEATRE PERFORMER

 

Η μέθοδος LC, αποτέλεσε για μένα ένα προσωπικό ταξίδι εξερεύνησης τους εαυτού μου. Του εαυτού μου ως χορευτικό σώμα, ψυχή και πνεύμα. Πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία και την επαγγελματική μου εξέλιξη, μου δόθηκε ο χώρος να εξερευνήσω, να πειραματιστώ και τελικά, να εκφράσω μια δική μου πραγματικότητα μέσα από το χοροθέατρο. Πάνω από όλα όμως, μου δόθηκε ο χώρος να «φοβηθώ». Ο χώρος να ανακαλύψω τα όρια μου και να τα ξεπεράσω. Μου δόθηκε ο χώρος να «μην μπορέσω», να «μην αντέξω» και να επικοινωνήσω τελικά τις αδυναμίες μου, κάτι που ήταν απόλυτα διαφωτιστικό. Όλα αυτά, μέσα από το πρίσμα του χοροθεάτρου και τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζει ο Τάσος Μπεκιάρης. Ήταν μια διαδικασία καινούρια, άγνωστη, βαριά, δύσκολη, καθολική, όμορφη, υποκειμενική, η οποία με άλλαξε ριζικά. Εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα την επαναλάμβανα. Γνωρίζοντας πως κάθε φορά, θα ανακάλυπτα και θα συνειδητοποιούσα κάτι διαφορετικό.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΗΣ – ΧΟΡΕΥΤΗΣ

 

Το LC είναι από τα πιο δύσκολα αλλά και από τα πιο ωραία πράγματα που έχω κάνει. Πέρα από τη καθημερινή σωματική προπόνηση που έφτανε κάθε φορά στα άκρα, η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα ήταν η διεργασία που έπρεπε να κάνω με τον εαυτό μου φέρνοντάς με αντιμέτωπο με την αλήθεια μου. Δεν ήξερα ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει το χορό μου, όμως καθημερινά έβλεπα να εξελίσσομαι, όχι μόνο ως χορευτής αλλά και ως άνθρωπος. Μόνο ευγνώμων μπορώ να είμαι που το έζησα όλο αυτό, με όλους τους ανθρώπους που με καθοδήγησαν σε αυτό το ταξίδι. 

Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ!